My Blog List

Friday 2 November 2012

murtabak maggi.. cik Jeana

hmm.. actually cik jeana skarang ni dalam mggu exam ni.. tgah2 mlam malas nk study..so cik jeana nk share satu lg resepi yg simple tp sedap..


sejarah di sebalik murtabak megi ni--------------------------------------->

dulu masa cik jeana skolah ada la sorang cikgu bm ni.. dye ada ajar psal murtabak ni.. n then lpas ber tahun2 cik jeana tinggalkan skolah tu dtang la 1 hari ni entah kenapa cik jeana teringin sangt nk mkan murtabak megi.. cara nk buat dah lupa jb cik jeana bantai je la letak apa2 yg ada jnji sedap n yg penting bahan2 asas tu jangan la lupa....  ooppps!!!out of topik suda.. hehehe..

Bahan2 asa yg kita guna..

bukan nk promote mne2 brand tp  nma pun murtabak megi kan..
1- 1 bungkus>yang sedap mestilah kari<
2-3 biji telur ayam bersaiz sedehana
3-seulas bawang besar dipotong dadu
4-cili padi/cili besar mengikut selera anda
5-sawi beberapa helai dipotong kecil2
6-garam secukup rasa..
7-pasti sedap/maggi cukup rasa
8-bebola/sosej dipotong bulat2
9-1 biji tomato dipotong dadu


cara-cara nya
....maggi mesti direbus hingga masak dahulu dan di toskan..asingkan perencah
....pecahkan telur dan gaul bersama bahan3,4,5,6,7,89,,..
....kemudian kacau sehingga bahan2 sebati
... masukkan megi yang dah direbus td dan gaul perlahan2..
panaskan kuali bersama sedikit minyak..rata kan minyak pada permukaan kuali..
.....bila minyak panas, tuang perlahan2 bahan murtabak ke dalam kuali..
...kecilkan api untuk elak hangus.. balikkan murtabak beberapa kali sehingga masak.
... murtabak akan masak apabila dicucuk murtabak tidak akan lembik..
..hias didalam pinggan dan enak dimakan panas2


No comments:

Post a Comment