My Blog List

Wednesday 31 October 2012

PUDING TRIFFLES.. CIK JEANA


OK.. ingat lg tak kt triffles cik jeana mse bulan puasa hri tu..
hehehe..
disebabkan ramai kawan2 cik jeana yang mntak resepi tu so cik jeana nk post lah.. resepi desert tu..

MULA MULA 
Sediakan bahan2 yang mencukupi dulu..
1. kek marbel/ apollo/swissroll/ apa2 jnis kek dan roti yg anda suka
2.susu cair satu tin(jenama tak kisah)
3.5 sudu besar gula
4.2 sudu besar asen vanila
5.4 sudu besar tepung kastard
6.3 sudu besar susu tepung(kalau nk rse lebih krim)
7.nata de coco
8.jeli atau agar2 pun boleh gune untuk lapisan atas
9. coklat cair/ jem blueberry

pertama sekali.. potong bahan 1 mengikut kreativiti dan susun didalam bekas lut sinar.
...cairkan coklat cair atau jem blueberry dan tuang diatas lapisan bahan 1 untuk beri rsa coklat dan berry l.
... ambil periuk dan masukkan bahan 2,3,4,5,dan 6.. kacau sehingga sebati dan bahan larut bersama
.... buka api dalam paras kecil untuk elak dari adunan hangus
..... kacau secara circle untuk elak kastard hangus di bahagian bawah periuk...
.... kacau sehingga kastard pekat dan warna nya berkilat 
.... masukkan perlahan-lahan kastard yang telah masak ke dalam bekas lut sinar yang mengandungi bahan 1
.... biar kan kastard beku sendiri..
.... masak jeli atau agar2 mengikut arahan pada pek jeli yang anda gunakan..
... apabila masak masukkan nata de coco kedalam jeli
... tuangkan jeli perlahan2 di atas kastard yang telah beku itu..
.. biar kan sejuk dan barulah masukkan ke dalam peti sejuk..




No comments:

Post a Comment